Pardon my Gif

Met een telefoon kun je inmiddels een bioscoop waardige film opnemen. Gifjes zijn lelijk, korrelig, schokkerig, kort en als het een beetje mee zit super flauw. Alleen de essentie blijft overeind en dat is precies wat ze zo leuk maakt. Emoties die niet in woorden uit te drukken zijn vangen in 6 frames is een soort perfectie die je niet meet in pixels per inch, maar voelt.

Het geeft een kick om, na een half uur scrollen en twijfelen, dé Gif te vinden die precies past bij de boodschap. Het is een beetje zoals de perfecte slogan bedenken bij een concept. Dat moment waarop je zeker weet: Dit moet het zijn! Zoals mijn werk dat pas geslaagd is, als het precies het juiste overbrengt en het maakt mij nog steeds super blij als dat weer is gelukt.

Gifjes zijn ook altijd blij. Zelfs met een negatieve lading zijn ze op een slapstick-achtige manier grappig. En dat blijft overeind, zelfs na een eindeloze reeks herhalingen. Dat verslavende feel-good moment waar je naar uitkijkt, zoals de klassieke grap op een verjaardag.

Het mooie van WhatsApp vind ik, dat ik deze ultieme geluksmomentjes direct kan delen. Dat is althans de bedoeling. Als de Gif niet minstens met een sliert gierende emoji’s wordt ontvangen slaat de twijfel soms toe. Stond dit geluksmoment open voor interpretatie?

Mijn moeder reageerde op de eerste Gif die ik haar stuurde met: ‘er zit geen geluid bij’ en met de Gif die ik haar zojuist stuurde met: ‘ok.’ Ja, met punt aan het eind.

Niet iedereen even gevoelig voor het gif

Mocht het gewenste effect bij de ontvanger uitblijven? Ik heb me in ieder geval weer even heerlijk vermaakt!

Ik scrolde door de foto’s van de Gentlemen hieronder toen deze Gif spontaan afspeelde.

Band The Gentlemen: Bas Bruinsma, Sven Manshande en Mark van Rietschoten in Café Brakenboer

Voor Blooming Hotel in Bergen maakte al eens een aantal .gif animaties i.s.m. Monique Dignum. We bedachten een aantal leuke scenes en op een (helaas) druilerige herfstdag hebben we foto’s gemaakt in het hotel, in het bos en op het strand. Moeilijk, omdat ik nooit eerder een gif maakte, maar des te leuker met eigen materiaal (bloed, zweet en tranen).

Animatie voor de website van Blooming Hotel in Bergen

Dan is er nog Gif dat spontaan ontstaat. Tijdens het uitlaten van de hond bijvoorbeeld.

Walking the big black dog
I thought we bought a dog